tiistai 12. tammikuuta 2016

Lankoja, lankoja, ihania lankoja

Hei,
ihanaa postia saapui eli tilaamani Appleton Wool crewel embroidery -langat. Ah miten herkullisia ja voi miten sormet syyhyäisivät päästä kirjomaan näillä! Pitää vaan ensin keksiä mitä kirjoa. Ehkäpä aloitan jollakin pienellä työllä kuten neulatyyny. Haaveissa on joskus kirjoa sohvatyyny, mutta siihen todennäköisesti tilaan paksummat Appletonin villalangat tai ostan tyynykitin. Villalanka-tyynykiteissä vaan on se huono puoli, että niissä on usein valmiiksi painettu kangas ja minä vieroksun sellaista. Haluaisin laskettavan työn.

Appletonin sivut löytyvät täältä. Tehdas on tehnyt villalankoja kirjontaan jo 180 vuotta, joten varmasti osaavat asiansa. Jos googletat vaikkapa hakusanalla Beth Russel, niin kuvahaun tulos on upeita kirjontatöitä, joista monet ovat tyynyjä. Ne on usein tehty juurikin Appletonin villalangoilla.


Lankojen värien valinta tilausvaiheessa oli helppoa, koska minulla on Appletonin värimallit. Olen ne parisen vuotta sitten tilannut Appletonilta.


Ja pieni laatikollinen minulla oli näitä crewel wool -lankoja ennestäänkin. Nämä ostin Lontoosta toissa kevään reissulla. Kauppa oli London Bead Company.


Näitä jo varastossani olleita lankoja olen käyttänyt nukkekodin miniatyyrikirjontaan ja kokeilin mm. tällaisia seinäryijyjä.



Sitten vähän toisenlaisia lankoja. Tallinnasta viime keväänä ostin Rioliksen lankoja. Löysin näitä kahdesta kaupasta ja hinnat oli noin 0,55 - 0,70 e/tokka. Langoissa on kiva "käsituntuma" ja tuntuvat ihanasti hippusen villaisilta (langat on villaa ja acryylia). Kirjontakin sujuu hienosti. Viikonlopun aikana sain langat puolille. Vaikka minulla ei montaa tokkaa näitä olekaan, niin kyllä noidenkin keriminen pahvipuolille oli työn takana. Otan mielelläni vastaan kokemuksia "thread winderistä", onko näppärä? Youtubessa on moniakin videoita aiheesta, tässä yksi How to wind floss.

Yhdellä säikeellä olen kirjonut nukkekodin miniatyyrityötä, joka on vielä keskenkin, ihan vaan kokeilumielessä sitä teen. Jos näillä langoilla kirjoisi esim. 14 count aidalle/28 count pellavalle, niin sitten käytettäisiin kahta säiettä. Lankojen pitäisi olla kestäviä, eli eivät katkeile, sekä värinpitäviä. Mutta koska ovat nyt ihan uusi tuttavuus minulle, ei minulla ole vielä kokemusta asiasta. Langan käyttöön otto on helppoa, koska se on vain yksi pitkä säie ja siitä siitä sitten katkotaan sopiva pätkä. Eli jää se säikeiden erottelu kokonaan pois.



Ennen joulua kävimme Emman kanssa Wetterhoffilla ja siellä oli yläkerrassa myyjäiset, joissa myytiin kaikenlaista vanhaa käsityötarviketta. Nämä "karkit" ostin sieltä. Isoin punainen lankakerä on karhulankaa ja se on kyllä oiva lanka! Olisin ostanut enemmänkin, mutta tuo vajaa rulla oli ainoa mitä löytyi. Karhulankahan on ompelulankaa, mutta erityisen kestävä ja paksumpi kuin tavallinen ompelulanka. Sillä saa kestävät saumat ja esim. on hyvä farkkuompeluun (ei minun käytössä kuitenkaan, osaan ommella ompelukoneella suoraa ja siksakkia pienten töiden viimeistelyssä, mutta noin yleensä ottaen ompelutöissä ei löydy taitoa).

En tiedä kuinka raaskin näitä edes käyttää, siis kuluttaa! Nehän loppuvat sitten aikanaan... Ehkäpä jätän vain ihasteltavaksi.


Mukavia pistelyjä,
Kirsi

sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Lintu-ystävykset, uusin freebieni

Hyvää Uutta Vuotta kaikille!!

Joskus tuossa viime vuoden loppupuolella sain päähäni idean pienistä linnuista, jotka pitävät nokissaan lankaa, pitkää ja kestävää kuin ystävyys. Pakkohan se oli sitten ristipistomalliksi vääntää ja kyllä siitä tulikin soma. Ja tein siitä freebien eli ilmaismallin. Jos haluat pistellä tämän vaikkapa ystävänpäivälahjaksi, löydät ohjeen malliblogistani Merry Cherry.


Kirsi